Mituri frecvente

Subiectul disfunctiei erectile este de foarte multe ori tabu, si, prin urmare, printre oameni, s-au raspândit o serie întreaga de mituri unele chiar incredibile. Iata câteva dintre cele mai frecvente:

Mit: Disfunctia erectila afecteaza doar pe barbatii în vârsta

Este adevarat ca grupa de vârsta cea mai afectata este a barbatilor cu vârsta de peste patruzeci de ani. Potrivit statisticilor la nivel mondial din aceasta grupa de vârsta sufera de disfunctie erectila fiecare al doilea barbat. Din pacate, faptul ca omul nu a ajuns la patruzeci de ani, nu este un element de protectie împotriva disfunctiei erectile. În grupa de vârsta cuprinsa între douazeci si treizeci de ani, se estimeaza ca disfunctia erectila afecteaza pe unul din zece barbati.

Mit: Barbatul cu disfunctie erectila vrea, dar nu poate

Imaginea clasica a disfunctiei erectile implica un om caruia i-ar placea sa faca sex, dar obstacolele fizice îl împiedicâ. Realitatea este însa ca disfunctia erectila si scaderea dorintei sexuale, merg, de obicei, mâna în mâna. Conform unui studiu din anul trecut, efectuat la New England Research Institutes si prezentat la Asociatiea Urologica Americana, disfunctia erectila afecteaza mai ales barbatii cu dorinta sexuala redusa. Cercetarea, la care au participat aproape o mie de barbati, a demonstrat ca cei care au mai putine gânduri si fantezii sexuale, vor fi in urmatorii noua ani, cel mai probabil afectati de disfunctie erectila. Medicii justifica aceasta prin faptul ca, scaderea libidoului este primul semnal al disfunctiei erectile.

Mit: Disfunctia erectila este o parte aferenta a procesului de îmbatrânire

Desi odata cu înaintarea în vârsta vârstei creste si riscul disfunctiei erectile, potrivit expertilor, aceasta nu este o consecinta a vârstei ca atare. Este o problema adesea asociata cu bolile care apar la persoanele in vârsta. Tipic este vorba despre diabetul zaharat sau boli cardiovasculare (un impact negativ asupra erectiei îl au si medicamentele pe care le folosesc aceste persoane bolnave). Potrivit datelor furnizate de The Massachusetts Male Aging Study 22 % din cazurile de disfunctie erectila la barbati în vârsta asociate cu diabetul zaharat si aproape 52 %, cu hipertensiunea arteriala. Majoritate barbatilor în vârsta, cu disfunctie erectila au o tensiune arteriala sistolica semnificativ mai mare decat cea normala. Prin modificarea stilului de viata sau tratamentul acestor probleme de sanatate se poate obtine apoi o reînnoire a erectiei chiar si la o vârsta mai înaintata.

Mit: Un barbat adevarat nu are probleme cu erectia

Acest argument este la fel de logic, ca si cum cineva ar afirma ca niciodata un barbat adevarat nu se îmbolnaveste de gripa. Conform statisticilor, disfunctia erectila se întalneste în viata la cel putin unul din doi barbati. La 80 % dintre acestia este în directa legatura cu probleme fizice. Disfunctia erectila afecteaza barbatii, indiferent de vârsta, rasa sau stare sociala, iar numarul acestora este în crestere. Desi disfunctia erectila este tabu si asociata cu multe prejudecati, remedierea acesteia este, de obicei, mai usoara decât îsi închipuie barbatii cu dizabilitati – a se vedea produsele Erectan.

Mit: In timpul actului sexual timpul dintre prima si urmatoarea erectie este acelasi

Cu cât o persoana este mai în vârsta, cu atât dureaza mai mult ca organismul acesteia sa fie pregatit pentru urmatoarea erectie. Cel mai mult depinde de puterea stimularii erotice si stimularea sexuala asociata acesteia.

Mit: O persoana sanatoasa ar trebui sa aiba erectie în fiecare dimineata, dupa trezire

Este adevarat ca o erectie buna dupa trezire indica buna functionare a sistemului erectil. În nici un caz însa erectia nu se produce în fiecare dimineata. Erectile nocturne sunt asociate cu o faza deosebit de somn numita Rapid Eye Movement (miscarea rapida a ochilor) - somnul REM. Aceasta faza este activata ciclic în timpul somnului. Daca se întâmplaa sa te trezesti în faza REM, poti sa ai erectie, daca însa te trezesti în timpul unei alte etape a somnului, probabil ca nu vei avea erectie.

Mit: Daca folosesc medicamente, erectia mea dureaza timp de câteva ore

Medicamente pe cale orala, care trateaza disfunctia erectila nu prelungesc neaparat timpul de erectie. Permite doar cresterea fluxului sanguin spre penis in timpul stimularii sexuale. Pe piata exista mai multe produse care difera în special prin durata de actiune. Problematica legata de diferitele tratamente este bine sa fie discutata în detaliu cu medicul dumneavoastra. Daca erectia dureaza timp de câteva ore, ar trebui sa fie tratata de urgenta, pentru ca este periculoasa si poate deteriora tesutul penisului.