Cauzele disfunctiilor erectile

La vârstele mai tinere motivul unei erectii insuficiente poate fi nervozitatea si teama unui esec sexual, la generatiile de vârstă mijlocie cauza poate fi declinul natural al hormonilor sexuali sau starea vaselor sanguine.

Cauzele problemelor de erectie

Una din cauzele unei erectii reduse este si perioada actuală, extrem de agitată, stresul cotidian si efortul de a răspunde la presiunile crescânde asupra performantelor la locurile de muncă. Printre cauzele frecvente ale unei erectii insuficiente se enumara:

 

Stilul de viată, depresia, stresul si anxietatea
Stresul si anxietatea le întâlnim din când în când la fiecare dintre noi. Intr-o măsură mai mică stresul poate fi chiar benefic, cum ar fi de exemplu motivatia de a atinge obiectivele propuse. Pentru o perioadă de timp mai lungă, stresul si anxietatea poate afecta sănătatea noastră, si creste probabilitatea disfunctiei erectile la bărbati.

 

Miscare insuficientă
Respectarea unui regim de viată sănătos, exercitii fizice regulate si o alimentatie sanatoasa pot creste sansele pentru o viată lungă, sănătoasă si activă sexual. Exercitiile fizice regulate si o dieta sanatoasa pot preveni obezitatea, una din cauzele disfunctiei erectile. Pentru a mentine starea de sănătate si a minimiza riscul bolilor cronice, se recomandă ca un bărbat adult sanatos să practice exercitii fizice cel putin 30 de minute de 5 ori pe săptămână.

 

Excesul de greutate 
Excesul de greutate expune omul la riscul diverselor probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă si diabet. Aceste boli cresc ulterior probabilitatea de aparitie a disfunctiei erectile. Cercetările arată că reducerea excesului de greutate poate ajuta la imbunătătirea functiei erectile. Primul pas ar trebui să fie alegerea unui plan de exercitii adecvate si schimbarea regimului alimentar.

 

Bolile civilizatiei

Diabetul poate provoca leziuni ale nervilor, tesutul erectil si a vaselor capilare din penis. Deteriorarea tesutului nervos poate reduce sensibilitatea penisului si scăderea intensitătii impulsurilor nervoase care provin din creier (stare numită neuropatie). În consecintă, aparitia erectiei si mentinerea acesteia sunt mai dificile. Deteriorarea tesutului erectil limitează în interiorul fibrelor musculare o eliberare corespunzătoare, si reduce astfel fluxul sanguin la nivelul penisului in timpul erectiei. Leziunile vasculare sunt motivul pentru care se limitează fluxul sanguin către tesutul erectil.

 

Cancerul de prostată si de colon

Două tipuri de cancer cel mai frecvent asociate cu disfunctia erectilă sunt cancerul de prostată si cancerul partii inferioare a intestinului gros (colon). Desi alte tipuri de tumori nu pot provoca în mod direct disfunctie erectilă, stresul si anxietatea asociată cu un diagnostic de cancer poate provoca, uneori o viata sexuala greu de intretinut.

.

Cancerul de prostata este una dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbati si frecventa acestuia creste. Motivele sunt practic, două: bărbatii trăiesc azi mai mult, iar cancerul de prostată este mai frecvent la bărbatii mai în vârstă; depistarea si diagnosticarea sunt, de asemenea, îmbunătătite. Prostata produce un lichid care este parte a materialului seminal si este stocat în vezica urinară. Prin centrul prostatei trece uretra care duce la vezica urinară. De aceea, problemele de prostată pot cauza simptome cum ar fi frecventa si nevoia de urinare sporită. Aceste simptome apar, de obicei ca urmare a măririi prostatei care nu este de origine malignă.

Cancerul de colon este frecvent întălnit. În cazul în care este diagnosticat la timp, rezultatul tratamentului poate fi foarte bun. Indepărtarea chirurgicală a tumorii, din partea de jos a colonului poate însă deteriora nervii responsabili de erectie.

 

Sindromul metabolic

Sindromul metabolic este o denumire comună pentru un grup de factori de risc care cresc riscul bolilor de inimă si alte probleme de sănătate cum ar fi diabetul si infarctul.

 

Acesti factori de risc includ:
Talie mare
Nivelul ridicat de "grăsimi rele" din sânge, nivelul scăzut de " grăsimi bune"
Hipertensiune arterială
Nivelul ridicat de zahăr din sânge pe stomacul gol, care poate indica diabetul
Studiile au arătat că 43% dintre bărbatii cu disfunctie erectilă au avut sindromul metabolic. Modificărea către un stil de viată sănătos este în prima linie de tratament al sindromului metabolic. Schimbarea regimului alimentar include pierderea in greutate, exercitii fizice regulate, urmată de o dieta axată pe sănătătea inimii si renuntarea la fumat.

 

Boli cardiovasculare (inimă si vase de sânge)

Bolile cardiovasculare sunt bolile de inimă (cardiace) si vasculare. Cu toate acestea, în cazul în care medicii mentionează bolile cardiovasculare (BCV), de obicei, acestea înseamnă boală arterială cauzata de depunerea de grăsime în peretii vaselor de sânge. Aceste plăci de grăsime a arterelor sunt denumite uneori "ateroscleroză". Ateroscleroza poate duce la ingustarea arterelor, care, la rândul său limitează fluxul de sange către tesuturi si organe. Deoarece în penis sunt unele dintre cele mai fine artere din organism, poate deveni unul dintre primele organe afectate de BCV sau ateroscleroză. Aceste vase sanguine fine se blochează si ducând la o scădere a fluxului sanguin la nivelul penisului, si ca urmare realizarea si mentinerea erectiei devine dificilă. La bărbat se produce disfunctia erectilă. În anumite conditii, în prezenta unei boli, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau un nivel ridicat de colesterol, creste probabilitatea de a dezvolta BCV. Alti factori de risc sunt precedentul familial de BCV si vârsta ridicată. Factori care tin de stilul de viată, cum ar fi fumatul, dieta nesănătoasă, consumul excesiv de alcool si lipsa de miscare poate creste, de asemenea riscul de a dezvolta BCV.

 

Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este unul din cei mai importanti factori de risc care pot duce la ateroscleroza (plăcile de grăsime pe peretii arterelor) si rigidizarea arterelor. Când se ajunge la îngustarea si rigidizarea vaselor sanguine fine din penis, relaxarea si umplerea lor cu sânge în timpul erectiei devin mai dificile. Rezultatul este aparitia problemelor de erectie. Hipertensiunea arterială este mai frecventă la bărbatii cu diabet zaharat, la incidenta hipertensiunii în familie si la persoanele supraponderale. Hipertensiunea arterială poate fi tratată cu medicamente care scad tensiunea arterială si / sau prin corectarea regimului alimentar (de exemplu, reducerea greutătii, reducerea aportului de sare în alimentatie). Unele medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale pot provoca însă probleme de erectie

 

Bolile nervoase

Sistemul nervos se întinde de-a lungul întregului corp si este compus din două subsisteme majore:
Sistemul "somatic" este o retea de nervi care conduc la muschi si care în acelasi timp primesc informatii despre senzatii, cum ar fi cele tactile, auditive, vizuale sau olfactive. Aceasta este o parte a sistemului nervos, pe care o avem în mare parte sub control, de exemplu, putem comanda miscarea muschilor.

Al doilea subsistem este sistemul nervos "autonom". Acesta este constituit din nervii care sunt implicati în reglarea temperaturii corpului, a pulsului, a tensiunii arteriale, a digestiei, etc, si de regulă acest lucru se face în mod automat, fără o decizie constientă. Mecanismul de erectie implică ambele părti ale sistemului nervos. De exemplu, sistemul somatic este implicat în atingerile si senzatiile din timpul actului sexual, în timp ce sistemul autonom controlează reflexele care deschid vasele sanguine din penis. De aceea, orice boală sau accident care afectează sistemul nervos poate conduce la disfunctia erectilă.

Scleroza multipla (SM) este o boala in care apar probleme din cauză "izolarii", care separă fibrele nervoase individuale în cadrul creierului si măduvii spinării. Viteza cu care se dezvoltă SM si amploarea consecintelor sale pentru pacienti poate varia foarte mult. Unele persoane pot ajunge în stare de invaliditate după câtiva ani, în timp ce alte persoane cu SM au simptome minime, care nu progrează sau progresează la un nivel minim timp de zeci de ani. În general, este imposibil de prezis în avans cum se va dezvolta SM la cineva pe un orizont de timp mai îndelungat. SM pot afecta orice parte a sistemului nervos. Una din consecintele posibile pentru bărbati sunt problemele de erectie. Atât bărbatii, cât si femeile cu SM pot avea dificultati in atingerea orgasmului. A spune cu precizie câti bărbati cu SM au, de asemenea, probleme de erectie este dificil, deoarece în acest domeniu s-au făcut până în prezent doar câteva studii stiintifice. Până la 70-80% dintre barbatii cu SM pot avea probleme de erectie. Leziunile măduvii spinării, la fel ca si SM, pot fi la fel de inprevizibile în consecintele lor. Disfunctia erectilă este mai susceptibila de a fi întâlnită la bărbatii care au suferit leziuni ale zonei inferioare a coloanei vertebrale. Până la 75% dintre barbatii cu leziuni ale măduvii spinării nu sunt în măsură să realizeze o erectie suficienta pentru penetrare.

Alte tulburări includ boala Parkinson, accidentele vasculare cerebrale, epilepsia si boala Alzheimer, sunt exemple de alte boli neurologice, care pot conduce la probleme de erectie.