Structura penisului

Sub doua corpuri erectile se afla amplasata uretra învelita de un tesut spongios, care se termina în forma de ghinda. În stare de repaos prin aceste corpuri se scurge doar sângele necesar pentru a asigura aportul de oxigen si substante nutritive la tesuturi.

Corpurile erectile

Corpurile erectile sunt muschi, care sunt "captivi" într-o învelitoare de ligament, puternica. Muschii au o structura care aminteste de buretele de baie. Acesta este constituit dintr-o cantitate foarte mare de celule musculare, creând o substanta spongioasa care înconjoara mici camarute.
Acestea sunt în masura, ca la erectie sa primeasca o asemenea cantitate de sânge pentru ca prin presiunea exercitata asupra învelisului ligament al corpului erectiv sa asigure o rigiditatea suficienta - duritatea penisului. In timpul erectiei, musculatura corpurilor erectile se relaxeaza - se elibereaza si, pulseaza astfel sânge în aceste camarute - sinusoidale. Camarutele sunt umplute cu celule similare cu cele ale mucoasei vaselor de sânge, care produce mediatori - comenzi chimice pentru celulele musculare. 
La terminarea erectiei, celulele musculare se contracteaza si sângele din camarute este drenat prin vene.

Pentru ca partile erectile sa se umple cu sânge, trebuie sa se asigure o alimentare suficienta de sange prin artere (arterele trebui sa fie bine circulabile). De asemenea, trebuie sa functioneze si mecanismul venos de închidere, care va permite închiderea partiala a fluxului de sange din organele erectile in timpul erectiei. Concomitent însa în timpul erectiei trebuie sa se mentina un anumit flux sanguin prin partile erectile, în caz contrar în tesuturi nu ar ajunge suficient oxigen.

Reglarea acestui mecanism complex este asigurata de sistemul nervos - nervii periferici care deriva din maduva spinarii si nodulii nervosi - ganglionii situati de-a lungul coloanei vertebrale. Aceste fibre nervoase sunt conectate prin caile spinale la centrele din creier. În creier se întâlnesc stimulii erotici din exterior cu actiunea hormonala a hormonilor sexuali masculini. Creierul central este o parte foarte importanta în gestionarea raspunsului sexual - centrul de control (prin extensie ar putea fi numit management sexual).

Acest centru, prin intermediul impulsurilor nervoase si a efectelor substantelor chimice produse de celulele nervoase, regleaza raspunsul la stimularea sexuala.

La fiecare dintre aceste niveluri (musculatura organelor erectile, arterele si venele din penis, fibrele nervoase, creierul central, hormonii din creier si testicule), poate ajunge la o disfunctie, si destul de des se ajunge la probleme în mai multe locuri deodata. Pentru fiecare vârsta si probleme de sanatate sunt caracteristice anumite "puncte slabe", care printr-o actiune directionata poate influenta în bine o erectie necorespunzatoare.